Tuesday, November 5, 2024

Nak Buka Perniagaan Berasaskan Makanan ? Hubungi Chef Obie Sifu Resto Malaysia Sejak 2012 Hingga Kini

   Nak Buka Perniagaan Berasaskan Makanan ? Hubungi Chef Obie Sifu Resto Malaysia Sejak 2012 Hingga Kini

Assalamualaikum wbt Kesayangan Semua

❤️
Semoga Kita semua sentiasa belajar menerima pujian dan berterima Kasih . Terus kekal bersemangat seperti setiap hari adalah Momen Terindah dlm hidup kita . Kepada anda yang amat memerlukan pertolongan daripada pihak Chef Obie untuk membantu anda yang baru ingin menceburkan diri dalam dunia perniagaan berasaskan makanan - nak buka kedai makan , produk makanan dan yang berkaitan dangannya , jangan tunggu lagi boleh terus hubungi Chef Obie nombor contact dibawah !
✅Ingin Buka Bizz Yg Baru
✅Ingin upgrade Menu
✅Ingin standardize & SOP Bizz Anda Sedia Ada & Yg baru ?
✅Isu Berkaitan F&B
Anda Serious boleh direct hubungi Chef Obie
MGJ CONSULTANCY
email : mgjconsultancyfile@gmail.com
gunawan.jamil@gmail.com
SILA FOLOW FB PAGE : BAZAAR CHEF OBIE



Wednesday, June 12, 2024

RESEPI DODOL TRADISIONAL 100KG CHEF OBIE BERI KREDIT MOHD KHAIRI

 

✅RESEPI DODOL TRADISIONAL 100KG
Bahan
50 kilogram gula melaka
27.5 kilogram tepung pulut
50 kilogram santan kelapa segar
4 genggam garam
4 gayung air
Yang di atas ni adalah kandungan bahan dalam
sebuah kawah dodol yang boleh menghasilkan
sebanyak 100 kg dodol masak.
Nisbah dodol| 1 kg tepung pulut : 2 kg santan kelapa : 2 kg gula melaka
Senarai bahan yang di atas boleh menghasikan lebih 100 kilogram (1 kawah).



Cara-cara nak buat dodol
1) Tuangkan air sebanyak 4 gayung ke dalam kawah beserta dengan gula melaka yang 50 kilogram tadi. Biarkan gula tadi mencair dan pekat.
2) Sambil menunggu gula tadi mencair dan pekat, bancuhkan tepung pulut beserta dengan santan kelapa.
3) Setelah gula tadi pekat, masukkan bancuhan tersebut dan kacau sehingga adunan dodol tadi menjadi semakin berat.
4) Tunggu sampai dodol masak (ikut citarasa sendiri) dan sedia untuk dibungkus.
Gula melaka yang bapak aku guna sebenarnya bukan gula melaka yang betul-betul dari Melaka tapi dripada Sungai Balang, Muar. Gula tu diperbuat dari gula putih kalau tak silap dan melalui beberapa proses sebelum menjadi gula melaka katanya
**Jam yang pertama selepas bancuhan tepung tadi dimasukkan ke dalam kawah yang mengandungi gula melaka, kita kena kacau tanpa henti sebab dalam 1 jam yang pertama tu potensi dodol untuk hangus/hangit adalah sangat tinggi.
**Lepas 1 jam tu, kau boleh la tidur-tidur ayam,atau buat aktiviti lain.Api kena pastikan tidak menyala.
**Pilihan kayu yang digunakan adalah daripada kayu getah dan rambutan.
**Dah sejuk, barulah dodol ini boleh dibungkus dalam bungkusan plastik sahaja tanpa sebarang trademark.

Resepi milik saudara Mohd Khairi telah dikongsikan juga dlm blog/web milik chef sejak thn 2015 .Berterima kasihlah kpd Saudara Mohd Khairi beliau juga baik hati berkongsikan ilmu buat dodol dari bapanya utk tatapan umum.
Hola-hola
👇
KEPADA ANDA YG MINAT SANGAT NAK BUKA KEDAI BAHAN KEK & BAKERI SENDIRI ❤
Nak Buka Kedai Bahan Kek & Bakeri Bukan Main Rambo Aje Nak Buka , Tak Sesenang Buka Akaun FB, Ig Tik Tok Or Tweetter ,Nak Buka Perlu Ada Ilmu Asas Dahulu ✅
Terima Kasih kepada pemilik baru file kit & Pendrive ASAS MEMBUKA PERNIAGAAN PEMBEKAL BAHAN KEK & BAKERI 2023
👇
👆
Tuan Puan boleh klik link utk info berkait file kit & Pendrive CARA BUKA KEDAI BAHAN KEK & BAKERI 2024 BERTESTIMONI SEJAK 2013




Boleh terus hubungi pihak Chef Obie
FILE KIT & PENDRIVE ASAS MEMBUKA PERNIAGAAN PEMBEKAL BAHAN KEK & BAKERI
http://www.wasap.my/60172260719 Chef Obie ( Pengasas )


Sunday, June 9, 2024

Chef Obie 2024/25

 


Assalamualaikum wbt Kesayangan Semua 

❤️
Antara Main Utama "Service" yg pihak Chef Obie / MGJ Consultancy tawarkan Sejak 2012 hingga Kini

✅Kelas Masakan Perniagaan Baking Dan Komersial Chef Obie 2024 - Lebih 100 Pilihan Pakej

✅Kursus Bakal Pesara 2024/25

✅File Kit Dan Pendrive ASAS MEMBUKA PERNIAGAAN PEMBEKAL BAHAN KEK DAN BAKERI 2024 - Sejak 2013 hingga kini

✅F&B Consultation

✅Conduct pelbagai bengkel dan program yang berkaitan F&B ( Swasta & Kerajaan )

Dengan Mewujudkan MGJ CONSULTANCY Kuala Lumpur 10 Tahun lalu hingga kini , Alhamdulillah dengan rasa rendah diri chef obie sebagai Peneraju @ Founder telah melatih dan membentuk pelbagai golongan lapisan masyarakat , bangsa dan usia bermula 9 tahun hingga 77 tahun juga hadir dalam memperkasakan diri dengan ilmu masakan dan baking.
Para pelajar chef obie juga datang dari Seluruh negeri Di Malaysia baik dari Semenanjung , Sabah , Sarawak malah ada juga daripada luar negara seperti Amerika Syarikat ( USA ) , Arab Saudi ,Syria, Jepun , Brunei Darus Salam , Hong Kong , Pakistan , Indonesia Dan juga Maldive.
Perkhidmatan chef obie dalam mengajar juga diperlukan dalam sektor pendidikan di Universiti Awam mahupun swasta Tempatan. Terima Kasih atas penghargaan dan kepercayaan .
Kerjasama yang baik dengan pihak Korporat , Kementerian dan Badan-badan kerajaan , NGO , Badan kebajikan , Persatuan mahupun Perseorangan.
Pihak Chef Obie & MGJ CONSULTANCY juga aktif melahirkan usahawan Pembekal Bahan Bakeri Semenjak 2013/2014 hingga kini. Kejayaan FILE KIT DAN PENDRIVE ASAS MEMBUKA PEMBEKAL BAHAN KEK DAN BAKERI membantu ramai pengusaha kedai bahan bakeri seluruh Malaysia , Termasuk Di sabah dan Sarawak .

Selain terus berkongsi kemahiran pengalaman dan memperbaiki isu daripada masalah usahawan-usahawan & juga peniaga berasaskan makanan dalam perniagaan mereka melalui perkhidmatan perundingan F&B Chef Obie .
Pihak - pihak media massa dan media eletronik juga memainkan peranan memperkenalkan chef obie kepada umum sejak tahun 2009 sehingga kini , baik pihak surat khabar , majalah-majalah tempatan , online magazine , radio mahupun pihak stesen tv tempatan . Chef Obie juga sering dijemput sebagai juri pertandingan masakan oleh pelbagai pihak .

Nak Buka Perniagaan Berasaskan Makanan ? Hubungi Chef Obie Sifu Resto Malaysia Sejak 2012 Hingga Kini

    Nak Buka Perniagaan Berasaskan Makanan ? Hubungi Chef Obie Sifu Resto Malaysia Sejak 2012 Hingga Kini Assalamualaikum wbt Kesayangan Sem...