KURSUS DAN PROGRAM BAKAL PESARA 2023
Program Untuk Bakal Pesara Kerajaan Dan Swasta : Perkasakan Ilmu Masakan Perniagaan Baking Dan Komersial 2023
Perkasakan Diri Anda Dengan Ilmu Memasak , Baking Dan Komersil Di Era Pendemik Covid 19
Booking Segera Memudahkan Pihak Kami Menguruskan Kelas Untuk Anda , Walau Anda Berada Di Luar Dari Selangor Mahupun Kuala Lumpur. Kerana Pelajar Kami Datangnya Dari Pelusuk Negara Termasuk Sabah Dan Sarawak.
Hubungi MGJ CONSULTANCY
http://www.wasap.my/60172260719 Chef Obie
http://www.wasap.my/ 60169166010 Nesa PA Chef Obie
http://www.wasap.my/60137326939 Abang Fad Assistant Chef Obie
Mengapa perniagaan berasaskan makanan menjadi pilihan nombor satu ? selepas perniagaan kecantikan , kesihatan , kosmetik dan pendidikan ? Ya , kerana mereka yang memilih jenis perniagaan ini adalah tergolong mereka yang terang hati dan bijak .Atas tiket keperluan dan permintaan yang sentiasa ada walau keadaan kegawatan ekonomi yang teruk dan mata wang yang tidak tentu turun naiknya mahupun ketika dalam peperangan.
Manusia sentiasa memerlukan makanan dan minuman untuk kelangsungan hidup !
Sesuatu yang positif dan peluang untuk berjaya adalah SAMA RATA , hanya PERBEZAAN seseorang yang lebih berjaya dalam perniagaannya kerana adanya ilmu dalam perniagaan yang diceburi mahupun ilmu pemasaran online dan offline yang praktikal dan terbukti berjaya.Mereka boleh menimba ilmu dengan coach-coach pemasaran mahupun mereka yang pakar dalam mengembangkan perniagaan secara online mahupun offline, Peri Pentingnya ialah menajamkan ilmu masakan perniagaan dan ilmu masakan ,baking dan komersil Pada Tahun 2021 ini !
Chef Obie & MGJ CONSULTANCY telah berjaya melahirkan beratus peniaga dan usahawan baru berdaya saing di merata Malaysia yang Tercinta malah juga di Singapore , Indonesia , Brunei Darussalam , Hong Kong , Maldives , Amerika Syarikat dan banyak lagi.
Malahan Chef Obie & team juga aktif mengadakan Kelas-kelas Masakan Untuk Warga Jepun Di Malaysia.
Malahan Chef Obie & team juga aktif mengadakan Kelas-kelas Masakan Untuk Warga Jepun Di Malaysia.
KELAS WESTERN FOOD ( hot ! 2012 hingga kini )
( Restauran , Foodtruck, Food Court , Kiosk , Gerai , Bazaar , Lunch Box Dan Sebagainya )
Mempelajari Asas Penyediaan Miss En Place Western Food , Teknik Marinated , Teknik Grill , Teknik Deep Fried & etc. Cara Penyimpanan, Penggunaan Bahan-bahan yang betul untuk perniagaan Western Food , Penggunaan Penyukatan & Standard Resepi , Kos Serta Harga Jualan.
PAKEJ 1
YURAN /FEE : RM3000
Breaded Chicken Chop
Grill Chicken Chop
Fried Chicken Chop
Chicken Pop
Drummet @ Buffalo BBQ
Fried Chicken Wings
Base Water Marinated
Buat Tepung CRISPY
Coleslaw
Mash Potato
Western Stock
Gravy
Western Black Pepper Sauce
Mushroom Sauce
PAKEJ 2
YURAN /FEE : RM3000
Lamb Chop
Lamb Rack Primium
*Lamb Shanks atau Lamb Stew + Herbs Bread
Base Water Marinated
Asparagus
French Beans
Alfalfa Sprout
Sweet Potatoes
Western Stock
Mint Sauce
BBQ Pepper Sauce
PAKEJ 3
YURAN /FEE : RM3000
Fish And Chips
Fish Fingers
Grill Salmon Steak
Grill Salmon Fillet
Batter Fish Fritters
Western Stock
Garlic Butter Spread
Buat Tepung FISH & CHIPS
Crispy Batter FISH & CHIPS
Western Stock
Coleslaw
Alfalfa Sprout
Irish Tartar Dressing
Garlic Dressing
French Fries
French Fries Seasoning Spicy
French Fries Seasoning Herbs & Cheese
PAKEJ 4
YURAN /FEE : RM3000
Spaghetti , Linguinie , Spiral , Angle Hair
Classic Aglio alio ( From Sicilia , Italia )
Carbonara
Marinara
Pesto
Chicken Bolognese
Beef Bolognese
Carbonara Sauce with Grill Mussel
Chicken Lasagna
Beef Lasagna
Western Stock
PAKEJ 5
YURAN /FEE : RM3000
Wild Mushroom Soup
Asparagus Soup
Clam Chowder
Onion Soup
Pumpkin Soup
Tomato Basil Soup
Western Chicken Soup
Garlic Butter Spread
Garlic Bread
Crouton
Western Stock
PAKEJ 6
YURAN /FEE : RM3000
Burger - Beef Patties 3 jenis
Patties Classic
Patties Herbs
Patties Spicy
Burger - Chicken Patties 3 Jenis
Patties Classic
Patties Herbs
Patties Spicy
( Untuk Patties akan diajar sukatan 2 jenis Berat )
Portabelo Mushroom
Mustard Dressing
Garlic Dressing
Mum Relish ( Special Onion Caramalized )
BBQ Sauce
Black Pepper Sauce
French Fries
French Fries Seasoning Spicy
French Fries Seasoning Herbs & Cheese
PAKEJ 7
YURAN /FEE : RM3000
Beef steak
Southwestern Beef Stew With Soft Roll Herbs & Garlic
Beef Stroganoff ( dish in pasta ) atau Italian Sloppy Joes ( ground beef with garlic bread )
Southwestern Black Pepper Sauce
Western Stock
Aioli Dressing
Garlic & Herbs Roasted Potato
Asparagus & grill tomatoes
KELAS MASAKAN STREET FOOD BELANDA @ DUTCH
Pakej 1
BITTERBALLEN & DUTCH MUSTARD DIPPING
YURAN /FEE RM3000
Bitterballen with Dutch Mustard Dipping ( Halal )
Salah satu makanan popular di Belanda,
Dipanggil " Bitterballen" merupakan meatball crispy tradisional belanda yang unik cara pembuatan dan juga rasanya.
"Bitterballen",
Chef obie menggunakan Bahan terbaik & diganti dengan rasa hampir sama tanpa meninggalkan keaslian rasanya. "Bitterballen ini dimakan bersama pasangan cecahnya iaitu Dutch Mustard Dipping".
-Anda akan belajar langkah demi langkah menyediakan bahan istimewa
menghasilkan Bitterballen sehingga selesai menggoreng.
-Anda akan diajar menyediakan Dutch Mustrad Dressing secara tradisional.
-Cara peyimpanan untuk perniagaan frozen food.
Pakej 2
KIBBELING & DUTCH TARTAR DIPPING
YURAN /FEE RM3000
Kibbeling with Dutch Tartar Dipping
Merupakan Ikan Pilihan Yang rangup dinikmati bersama pasangannya
Dutch tartar Sauce
( penggunaaan batter yang unik dan autentik dari segi rasa dan penyediaan membezakan
Kibbeling berbeza dengan fish & chips dari U.K mahupun Amerika.
-Anda akan belajar langkah demi langkah menyediakan bahan istimewa
menghasilkan Kibbeling sehingga selesai menggoreng.
-Anda akan diajar menyediakan Dutch Tartar Sauce secara tradisional.
-Cara peyimpanan untuk perniagaan frozen food.
Pakej 3
POFFERTJES WITH SNOW POWDER
YURAN /FEE RM3000
Poffertjes with Snow Powder
Merupakan Pancake yang lebih comel berbanding pancake yang sedia ada.
Juga dikenali dengan panggilan poffertjes small dutch fluffy pancake
amat istimewa ia lebih manis berbanding pancake biasa serta dinikmati bersama
jam belanda homemade , taburan aising sugar mahupun snow powder
-Anda akan belajar langkah demi langkah menyediakan bahan istimewa
menghasilkan Poffertjes sehingga selesai menggoreng.
-Anda akan diajar menyediakan Jam secara tradisional.
-Cara peyimpanan untuk perniagaan frozen food.
Pakej 4
VLAMMETJES WITH SWEET SOUR CHILLIE SAUCE, GARLIC DRESSING & DUTCH DRESSING
YURAN /FEE RM3000
Vlammetjes with sweet sour chillie sauce , peanut sauce & dutch dressing
Merupakan Kombinasi meatball belanda popular dalam portion yang comel.
Meatball dalam bentuk envelope dan popiah yang agak pedas terselit dalam hidangan "Vlammetjes yang popular ini "
Dinikmati bersama 3 jenis Sauce Cili Dutch , garlic dressing dan Dutch dressing
Anda akan belajar langkah demi langkah menyediakan bahan istimewa
menghasilkan Set Vlammetjes sehingga selesai menggoreng.
-Anda akan diajar menyediakan Sauce dan Dressing Dutch.
-Cara peyimpanan untuk perniagaan frozen food.
KELAS MASAKAN KOREA
KELAS MASAKAN KOREA : LEGASI KIMCHI
YURAN /FEE : RM3000
PILIHAN 1
Intipati
1.Asas Membuat Kimchi Asli Korea
2.Asas Membuat Kimchi jjgae Asli Korea ( Kimchi Stew )
3.Asas membuat Kimchijeon Asli Korea ( Pancake Korea )
4.Asas membuat Kimchiguk Asli Korea ( Kimchi Soup )
5.Asas Membuat Kimchi Bokkeumbap Asli Korea ( Nasi Goreng Kimchi )
KELAS MASAKAN KOREA : LEGASI GIMBAP @ KIMBAP
YURAN /FEE : RM3000
PILIHAN 2
Intipati
1.Asas Membuat Gimbap Asli Korea.
2.Asas membuat Gimbap Kimchi Asli Korea.
3.Asas Membuat Gimbap Bulgogi Asli Korea ( Daging )
4.Asas Membuat Fusian Gimbap- Calirfornia & French
5.Asas Membuat Gimbap Tuna
6.Asas Membuat Gimbap Telur
7.Asas membuat Gimbap Sayuran
KELAS MASAKAN KOREA : LEGASI RAMYEON @RAMEN & KOREA NOODLE SOUP @ GUKSU @ KIMBAP
YURAN /FEE : RM3000
PILIHAN 3
Intipati
1.Asas Penyediaan Ramyeon Kimchi
2.Asas Penyediaan Ramyeon Bulgogi
3.Asas Penyediaan Ramyeon Pedas
4.Asas Penyediaan Ramyeom Sayuran
5.Asas Penyediaan Ramyeon Telur
6.Asas Penyediaan Guksu
KELAS MASAKAN KOREA : LEGASI KOREAN FRIED CHICKEN @ DAKGANGJEONG , KOREA SOY GARLIC FRIED CHICKEN @ KKAPUNGGI & KOREAN FRIES
YURAN /FEE : RM3000
PILIHAN 4
Intipati
1.Asas Penyediaan Tepung Rangup Istimewa Korea
2.Asas Membuat Sos Korea
3.Perbezaan Dakgangjeong ( potongan ayam )
Perbezaan YangnYeom Tongdak ( Isi ayam )
4.Cara Menggoreng dengan betul
5.Cara Membuat Sos Pedas Masam Manis Fried Chicken Dan Korea garlic Fried Chicken
6.Penyediaan Fries Korea Origin & Spicy Seaweed
KELAS MASAKAN KOREA : LEGASI BIBIMBAP
YURAN /FEE : RM3000
PILIHAN 5
Intipati
1.Asas Penyediaan Bibimbap
( Nasi Campur Korea Popular )
2.Penyediaan lauk pauk untuk Bibimbap
KELAS NASI KUKUS AYAM BEREMPAH
YURAN /FEE : RM2500
Intipati
-Nasi Kukus MEWANGI secepat 5-7 minit
( Teknik mempercepatkan penyediaan Nasi Kukus )
-Nasi Kukus MEWANGI secepat 5-7 minit
( Teknik mempercepatkan penyediaan Nasi Kukus )
- Ayam Goreng Berempah & MARINATED AGB
( Teknik penyediaan ayam supaya cepat Masak , Crunchy & Beraroma )
- PES Gulai Kari Istimewa Nasi Kukus
( Rempah ratus dibawa khas dari XXXXXX )
- Sambal Istimewa Nasi Kukus
Merah & Ijo
-Cadangan Harga
-Standard Resepi
KELAS MASAKAN KATERING
YURAN /FEE : RM3000
*PILIHAN untuk setiap satu kategori menu adalah 1
Nasi Minyak / Hujan Panas atau
Nasi Beriani atau
Nasi Tomato atau Nasi Kabuli
Ayam Masak Merah atau Ayam Hijo atau
Ayam Beriani atau
Ayam Rendang Minang atau Ayam Masak Kuzi
Daging Masak Hitam Manis atau
Daging Kurma Berkentang atau
Rendang Daging
Kambing Beriani atau
Kambing Kuzi atau
Kari Kambing India Selatan atau
Kambing Vindaloo
Dalcha Sayur Mahameru
Dalcha Sayur Melayu
Dalcha Sayur Peranakan
Pajeri Nanas atau
Pajeri Terung atau
Pajeri Mentimun
Jelataah Mentah ( Percuma )
Intipati :
1.M.E.P Untuk ke semua Menu
2.Standard resepi Untuk Perniagaan Katering ( Buku Standard Resepi )
3.Tips-tips menyediakan hidangan katering untuk 10-1000 pax
4.Pelajar belajar secara hands on 1 to 1
5.Tips membeli bahan mentah dari pembekal dan cara membuat tempahan.
KELAS LAUK PAUK MASAKAN MELAYU
YURAN /FEE : RM2500
Pakej 1
Asam Pedas Johor & Asam Pedas Melaka 2 Versi Biasa & Berempah
( Ikan Pari , Kembong , Tetel , daging , jenahak, ayam )
Bersama condiments - Telur Asin , Kobis Goreng @ Bendi Goreng , Sambal Belacan & Ulaman - Nasi Putih
Intipati
1.Buat PES Untuk Asam Pedas Johor & Melaka
2.Cara Sukatan Penggunaan PES ala carte
3.Teknik rebusan Tetel & Daging.
4.Penyedia Sambal Belacan Portion Bizz.
Pakej 2
Legasi MASAK LEMAK Negeri 9
Lemak Kuning , Lemak Cili Api , Lemak Putih
( Itik Salai, Daging Salai , Jenahak , Kembong , Udang , Ayam , Jantung Pisang, rebung & nangka muda )
Bersama condiments - Telur Asin , Kobis Goreng @ Bendi Goreng , Sambal Belacan & Ulaman - Nasi Putih
Intipati
1.Buat PES MASAK LEMAK
2.Cara Sukatan Penggunaan PES
3.Teknik & Tips Untuk pilihan Salai
4 Penyediaan Sambal Belacan Portion Bizz
5.Perkongsian Penggunaan PES utk Masak Kawah
Pakej 3
Legasi Aneka Sup
( Ayam , Daging , Kambing , Tetel , ekor , Tulang )
Bersama condiments - Telur Asin , Kobis Goreng @ Bendi Goreng , Sambal kicap - Nasi Putih
Intipati
1.Buat PES SUP MELAYU
2.Cara Sukatan Penggunaan PES
3.Teknik rebusan Tetel & Daging.
4.Penyedia Sambal Kicap Portion Bizz.
Pakej 4
Legasi Masak Sambal & Berlada
( Ayam , Paru , Hati , Daging , Kembong , Cencaru , Keli , Jenakak , Bawal , Kerusi , Sotong , Udang )
Bersama condiments - Telur Asin , Kobis Goreng @ Bendi Goreng , Sambal Belacan & Ulaman - Nasi Putih
Intipati
1.Buat PES SAMBAL & BERLADA
2.Cara Sukatan Penggunaan PES
3.Teknik rebusan Paru & gorengan crispy
4.Penyediaan Sambal Belacan Portion Bizz
Pakej 5
Legasi RENDANG MELAYU
( Rendang Minang , Rendang Jawa , Rendang Tok Perak , Rendang Melayu Peranakan )- Ayam , Daging , Udang Galah , Kerang
Bersama condiments - Nasi Impit , Ketupat Nasi , *Pulut kuning / Serunding Kelapa Dan Lemang
Intipati
1.Buat PES RENDANG
2.Akan Masak 4 Jenis Rendang Menggunakan PES
3.Pilihan sama Ada belajar Teknik Memasak Pulut Kuning Dengan Mudah atau Membuat Serunding kelapa yang sedap Dan klasik.
KELAS CHAR KUEY TEOW CKT + KUEY TEOW GORENG KTG ( Hot ! Dari 2015 sehingga kini )
( Bazaar , Foodtruck , Pasar Malam , Gerai Dan Sebagainya )
YURAN /FEE : RM2000
Intipati
Membuat Sos Asas CKT.
Penyediaan Asas- Miss En Place CKT & KTG
Penyukatan & Standard CKT & KTG
Penyimpanan.
Penggunaan Standard Resepi.
Kos & Cadangan Harga Jualan
Sila klik link dibawah ini Jika ingin Pihak Chef Datang ke Lokasi Anda Untuk mengajar
KELAS MEE REBUS JOHOR + PES MEE REBUS
YURAN /FEE : RM2500
Intipati
1.Mee Rebus Johor
2.Mee Rebus Tulang "Gear Box" Johor
3. PES MEE REBUS JOHOR
Intipati
1.Penyediaan Asas Mee Rebus. Mee Rebus Tulang "Gear Box "
2.Sukatan yang tepat untuk perniagaan
3.Belajar menyediakan Ibu /Paste Mee Rebus Yang Standard.
4.Harga Jualan Recommended
YURAN /FEE : RM2500
Intipati
1.Mee Bandung Muar
2. PES Mee Bandung Muar
Intipati
1.Penyediaan Asas Mee Bandung Muar ( Condiments )
2.Sukatan yang tepat untuk perniagaan
3.Belajar menyediakan Ibu /Paste Mee Bandung Yang Standard.
4.Harga Jualan Recommended
KELAS ROJAK PASSEMBUR & CONDIMENTS
YURAN /FEE : RM2500
Intipati
1.Penyediaan Condiments
- Cucur Kembang / Naik
- Cucur Kelapa
- Cucur Crispy Berempah
& etc yg bersesuaian.
2.Penyediaan IBU PASSEMBUR atau PES PASSEMBUR
3.Sukatan Standard Bizz bagi memudahkan peniaga mengekalkan kesedapan rasa setiap Hari.
4.Penyimpanan yg better untuk peniaga
5.Penetapan Harga Jualan Dan Portion.
KELAS NASI AYAM DARA GOLDEN ROASTED
YURAN /FEE : RM2500
Intipati
Rahsia Penyediaan GOLDEN ROASTED yg sedap dan chatek pada masa yg paling singkat 30 minit
Cara memotong Ayam Dara Golden Roasted
Penyediaan Nasi Ayam Dara Golden Roasted Marvoulles
Sup Original Golden Roasted
Cara Memasak Nasi Ayam Yang Betul Mengikut Jenis
Cara Membuat Sos Cili Merah Power, Kicap Cair Golden Roasted dan Halia kisar
Kos, Taugeh @ Kailan Dan Cadangan Harga Jualan
KELAS NASI AYAM DARA TERIYAKI
YURAN /FEE : RM2500
Intipati
Rahsia Penyediaan NASI AYAM DARA TERIYAKI yg sedap dan cantek.
Cara memotong Ayam Dara Golden Teriyaki
Penyediaan Nasi Ayam Dara Teriyaki Marvoulles
Sup Bebola Original Nasi Ayam Dara Teriyaki
Cara Memasak Nasi Ayam Yang Betul ,
Cara Membuat Sos Klasik Teriyaki , Cili Merah Power, Kicap Cair dan Halia kisar
KELAS NASI AYAM DARA HAINAN
YURAN /FEE : RM2000
Intipati
Asas Penyediaan Nasi Ayam Hainan Yang Betul dan Mudah
Cara Pengurusan Ayam Haninan Supaya Kulit Cantik dan Tidak Koyak
Sup Original Hainan
Cara Memasak Nasi Ayam Yang Betul
Cara Membuat Sos Cili , Kicap Cair dan Halia kisar
Taugeh Hainan
Kos Dan Cadangan Harga Jualan
KELAS NASI AYAM BBQ
YURAN /FEE : RM2000
Intipati
Asas Penyediaan Nasi Ayam BBQ Yang Betul dan Mudah
Cara Pengurusan dan memilih bahagian Ayam BBQ supaya Kulit Cantik dan Tidak Koyak
Perapan Khas BBQ
Sup Original
Cara Memasak Nasi Ayam Yang Betul
Cara Membuat Sos Cili , Kicap Cair dan Halia kisar
Kos Dan Cadangan Harga Jualan
KELAS NASI AYAM DARA KLASIK
YURAN /FEE : RM2000
Intipati
Asas Penyediaan Nasi Ayam Dara Klasik Yang Betul dan Mudah
Cara Pengurusan Ayam supaya Kulit Cantik dan Tidak Koyak
Perapan klasik
Sup Asli
Cara Memasak Nasi Ayam Yang Betul
Cara Membuat Sos Cili dan Kicap Cair
Kos Dan Cadangan Harga Jualan
KELAS NASI AYAM PENYET
YURAN /FEE : RM2500
Intipati
Asas Penyediaan Nasi Ayam Penyet
Sup Original Autentik
Cara Penyediaan Ayam Penyet Yang Betul
Perapan Ayam Penyet , Membuat Sambal Penyet , Sambal Hijo dan krup krup Rangup
Kos Dan Cadangan Harga Jualan
KELAS MEMBUAT SOS YONG TAU FOO & PES TOM YAM Oden ala Familymart
YURAN /FEE : RM2000
1.Sos Hitam Manis Dan Sos Cili Yong Tau Foo Original
2.Sup & Stok Yong Tau Foo Original
3.PES Tom Yam Oden Ala Familymart
Intipati :
1.Belajar membuat Ibu atau PES Sos Hitam Manis Original Yong Tau Foo-
2.Belajar membuat Sos Cili Original Yong Tau Foo -
3.PERCUMA Belajar membuat Sup @ Stok Original Yong Tau Foo-
4.Belajar membuat Ibu atau PES TOM YAM ala familymart
4.Belajar membuat Ibu atau PES TOM YAM ala familymart
5. Belajar cara menggunakan Buku Standard Resepi & kelas diadakan secara Hands On
6.Belajar cara penyimpanan dan membuat dalam kuantiti untuk PERNIAGAAN.
GARING DAN PES AIR LONGAN
YURAN /FEE : RM2500
Intipati
Asas Penyediaan KUAH MEE KARI CINA
Asas membuat PASTE MEE KARI CINA UTK PERNIAGAAN
Cara Memasak KARI AYAM KERING Yang Betul
Cara Membuat Cili atau Sambal Cili MEE KARI
Penyediaan Condiments MEE KARI
Standard RESEPI UNTUK PERNIAGAAN
ASAS MEMBUAT PASTE AIR LONGAN DAN PENYIMPANAN
( Anda juga boleh berniaga extra Jus Buah Longan @ Paste Air Longan )
Kos Dan Cadangan Harga Jualan
KELAS SEAFOOD IKAN BAKAR DAN PORTUGIS
YURAN /FEE : RM2500
Intipati :
1.Pengenalan Asas Seafood & Ikan yang sesuai
2.Belajar buat PES Portugis & Penyimpanan
3. Belajar Buat Perapan Ikan Bakar Melayu & Penyimpanan
4.Buat Air Asam Ikan Bakar + condiments
5.Buat Kicap Khas Untuk Ikan Bakar + condiments
6.Teknik Bakar Yang betul Untuk 2 jenis Seafood & Ikan Bakar
KELAS MASAKAN CINA : SIZZLING
YURAN /FEE : RM2000
Sizzling
Mee / Rice.
Sos Original Sizzling
Ayam / Daging
Sayuran Pilihan
Intipati :
1.Asas Penyediaan Mess En Place-
2.Sos original Sizzling
3.Sizzling Ayam / Daging
Sukatan ala Carte
4.Cara menggunakan Sizzling Plate dan Penyimpanan
5.Sukatan Standard dan menggunakan standard resepi
KELAS MASAKAN CINA : 4 Season Dishes , Yong Chow Dan Cantonese Fried Noodles
YURAN /FEE : RM3000
4 Season Dishes-
Chili Crab
Salty Eggs Crab
Kam Heong
Kung Pao
Cantonese Fried Noodles
Yong Chow
Intipati :
1.Asas Penyediaan Mess En Place - YCFR , CFN, CC,CSE,kam heong & Kung Pao
2.Sukatan ala Carte order
3.Cara menggunakan Wok
4.Cara menghidang dengan betul ketam hidup ( langkah demi langkah )
5.Sukatan Standard dan menggunakan standard resepi
KELAS MASAKAN NASI LEMAK WANGI BERLAUK DAN CONDIMENTS
YURAN /FEE : RM2500
Intipati
Asas Menyediakan Nasi lemak berlemak & Wangi
Penyediaan PES Ibu Sambal
Penyediaan Sambal Tumis Ikan Bilis
Penyediaan Ayam Goreng Berempah
Penyediaan Sambal Kerang Dan Sambal Paru
Penyediaan Rendang Kerang atau Ayam
Penyediaan Condiments -
KELAS MEMBUAT SATAY DAN SATAY FROZEN
YURAN /FEE : RM3000
Intipati
-Ibu Sambal Satay
-Ibu Kuah Kacang Marbeles
-Ayam
-Daging Lembu
-Satay Tulang
-Ibu Kuah Kacang Marbeles
-Ayam
-Daging Lembu
-Satay Tulang
-Asas Penggunaan Bahan Satay Terbaik & Sedap
Penyediaan Kuah kacang marvoulles ,sambal garing dan
nasi impit
Perapan yang betul
Cara Memotong daging dan ayam dengan betul supaya juicy walau dibakar garing
Cara Mencucuk satay
Cara Membakar satay dengan betul & Wangi
Kos Dan Cadangan Harga Jualan
KELAS BAKING PERSONAL ROTI BENGGALI DAN KACANG POOL
YURAN /FEE : RM3000
Intipati
Asas Menguli Doh Benggali dengan mudah , jimat tenaga dan masa ( tangan & mixer )
Cara buat softener / bread improver yang mudah
Timbangan dan saiz benggali yang betul
Suhu dan masa yang tepat
Cara buat ibu pes kacang pool
Cara buat portion niaga kacang pool
Penyimpanan dan Jangka hayat produk
Kos dan cadangan harga jualan
KELAS BAKING PERSONAL ANEKA ROTI BAN MANIS
YURAN /FEE : RM3000
Pesara / Bapa & Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM2500
Intipati
Asas Menguli Doh dengan mudah , jimat tenaga dan masa ( tangan & mixer )
Timbangan dan saiz doh yang betul
Suhu dan masa yang tepat
Ban Pizza , ban sosej , ban raisin , soft ban , ban kacang , ban kelapa , roti golok
Bungkus , penyimpanan dan jangka hayat
Kos dan cadangan harga jualan
KELAS BAKING PERSONAL BAGUETTE VIETNAM (Banh Mi )
YURAN /FEE : RM3000
Intipati
Asas Menguli Doh dengan mudah , jimat tenaga dan masa ( tangan & mixer )
Timbangan dan saiz doh yang betul untuk baguette Vietname
Teknik gulungan dan carikan yang betul untuk baguette vietname
Suhu dan masa yang tepat
Pemilihan daging , hirisan ayam , salad , cara buat jeruk lobak merah dan kicap vietnam
Bungkus , penyimpanan dan jangka hayat
Kos dan cadangan harga jualan
KELAS BAKING PERSONAL PIZZA ITALIANO
YURAN /FEE : RM3000
Pesara / Bapa & Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM2500
Intipati
Asas Menguli Doh dengan mudah , jimat tenaga dan masa ( tangan & mixer )
Doh Crispy Dan Doh lembut
Canai bersama bahan "Rahsia " utama pizza italiano
Timbangan dan saiz doh pizza yang betul untuk jualan Saiz Personal & Saiz Family
Suhu dan masa yang tepat
Ibu Basic Tomato , Penggunaan herbs italiano , Penggunaan keju yang sesuai
Pepperoni , Hawaian Chicken , Seafood Marinara , Carbonara ( Spicy / Original )
Tips membakar dan berkaitan
Bungkus , penyimpanan dan jangka hayat
Kos dan cadangan harga jualan
KELAS BAKING PERSONAL AUSTRIA STRUDLE
YURAN /FEE : RM3000
Intipati
Asas membuat Doh sejuk strudle
Cara mencanai doh strudle dengan betul dan tradisi ( mengekalkan keenakan kukit strudle )
Penyediaan Apple filling , Sweet Curd dan Filling special
Tips penyimpanan , penggunaan bahan yang sesuai sebagai penarik strudle
Kos dan cadangan harga jualan
Membantu pelajar untuk menambah menu dalam kelas masakan sedia ada supaya ia memenuhi kiteria seperti yang diinginkan.
1. *Lamb Shanks atau Lamb Stew + Herbs Bread RM700
2. Buat Tepung CRISPY RM1000 Hot Item !
3. Buat Tepung FISH & CHIPS RM1000 Hot Item !
4. Garlic Butter Spread & Garlic Bread RM500
5. Wild Mushroom Soup RM500
6. Burger - Beef Patties 3 jenis RM700
Patties Classic
Patties Herbs
Patties Spicy
7.Beef Stroganoff ( dish in pasta ) RM500
8.Italian Sloppy Joes ( ground beef with garlic bread ) RM500
9. Aioli Dressing RM300
10. Irish Tartar Dressing RM300
11.Western Black Pepper Sauce RM1000 Hot Items!
12. PES GULAI + Gulai Kari Istimewa Nasi Kukus RM1000 Hot Item !
13. PES PERAPAN Ayam Goreng Berempah RM1000
14. Teknik Cepat Nasi Kukus Mewangi Hanya 7 minit RM700
15.Nasi Beriyani Katering RM700
16.Nasi Minyak Raja Sehari RM700
17.Ayam Masak Merah @ Ayam Masak Hijo RM500
18.Daging Masak Hitam Manis RM500
19.Kambing Beriani RM700
20.Dalcha Sayur Melayu RM500
21.Pajeri Nenas RM500
22.Perapan Ayam BBQ untuk Nasi Ayam BBQ RM500
23.Sos Cili , Kicap Cair , Sos Halia Nasi Ayam RM500
24.Perapan Ayam Penyet Authentik RM700 Hot Item !
25.Sos Hitam Manis Yong Tau Foo RM700
26.Sos Cili Yong Tau Foo RM700
27.PES Tom Yam Oden Ala Familymart RM700
28.PES Mee Kari Cina RM1000
29.PES Air Longan RM700
30.Sos Original Sizzling RM1000
Tenaga Pengajar Profesional : Chef Obie ( Chef Profesional )
( Berpengalaman menghidangkan menu-menu masakan , pastry & kek untuk King Fadh Arab Saudi & Sultan Brunei juga VIP & VVIP Malaysia juga merupakan anak didik Golden Hand Executive Pastry Chef Mahmod & Executive Chef William H Hewitt )
Lokasi : Merdeka Villa ,
Jalan Merdeka , Ampang
Landmark : Spectrum Mall
Berdekatan - LRT Cahaya , LRT Ampang ( 10-15 minit dari KLCC )
Tarikh Kelas :
Pelajar Boleh memilih tarikh dan hari untuk kelas diadakan
Di Antara Isnin hingga Khamis
Sabtu atau Ahad
( Jumaat Sahaja Kelas Tidak Diadakan )
Masa : Setiap jenis kelas akan bermula pada pukul 9 pagi
Kelas : One day Course @ Kelas Sehari & Fully Hands On ( Sepenuhnya pelajar akan membuat sendiri memasak secara praktikal atas seliaan dan tunjuk ajar daripada chef profesional )
Keperluan : Pelajar hanya perlu membawa alat tulis dan apron sahaja
Pelajar akan menerima 1 x Sijil ( no.siri )
Pelajar ATAU Majikan Wajib Membuat Pembayaran PENUH
ke
Ke Akaun Syarikat MGJ CONSULTANCY
Bank Islam No akaun 12122010028739
Kemudian
Bukti Pembayaran Perlu Disimpan
p/s Anda wajib hubungi pihak chef obie atau wakil MGJ CONSULTANCY
di bawah ini sama ada melalui whatsapp atau call
Hubungi MGJ CONSULTANCY
http://www.wasap.my/60172260719 Chef Obie
http://www.wasap.my/ 60169166010 Nesa PA Chef Obie
http://www.wasap.my/60137326939 Abang Fad Assistant Chef Obie
Telah memberi seluas luasnya peluang untuk sesiapa sahaja memulakan perniagaan sama ada secara kecil-kecilan , sederhana mahupun secara ekstrim.
Perniagaan berasaskan makanan menjadi pilihan utama netizen , peniaga dan usahawan di zaman kegawatan ekonomi sekarang ini.
Antara Testimoni-testimoni pelajar kelas masakan perniagaan popular chef obie
FOODJAM
Bukit Rahman Putra
Sungai Buloh, Selangor
SAFHYD STEAK HOUSE
Jalan kubur tanah merah,berdekatan masjid ismail petra , Kelantan
SAFHYD STEAK HOUSE
No 48 , Jalan Nova u/5 ,
Subang Bestari
Shah Alam
PAK MAON KITCHEN , Yan Kedah Darul Aman
MANGROOVE CAFE WESTERN FAMILY
370 , Jalan Tai Shin Jar
Kuching , Sarawak
RESTAURAN RONEY SATAY
Pusat Perniagaan Adnium
Bandar Bukit Beruntung , Bukit Sentosa & Klang
MAKAN SHACK 2186,G floor, Jln Bukit Minyak
Kawasan Perniagaan Asas Murni
Bukit Mertajam, Seberang Prai
370 , Jalan Tai Shin Jar
Kuching , Sarawak
RESTAURAN RONEY SATAY
Pusat Perniagaan Adnium
Bandar Bukit Beruntung , Bukit Sentosa & Klang
MAKAN SHACK 2186,G floor, Jln Bukit Minyak
Kawasan Perniagaan Asas Murni
Bukit Mertajam, Seberang Prai
KATERING EMAS , Kota Raja Klang Rich 3 Siblings Pn Zura : 0166349717 / 011 36965796
KEDAI MAKAN KAK LAILI , Langat
RESTORAN ABAH NASI CAMPUR , Sungai Dua 013 4486077 / 013 4026076
ANNYEONG HASEYO great korean BBQ & Grill , KB Mall Kota Bharu : annyeonghaseyo.hq@gmail.com
Restoran D'Sempalit Ikan Bakar , Raub Pahang , Abang Kemal : 012 3821477 / 017 2721477
Aji Kitchen Mee Rebus Johor Viral , Kg Jawa Klang ( Selasa ) Abang Aji : 019 3816884
LOLA SATE , Alor Gajah Melaka Kak Lola : 019 3250842
KITCHEN LOLA , Berhadapan Pasar Alor Gajah : 019 3250842
SATAY TANJUNG , Georgetown Bro Ismail : 011 24372703
By HAJAR MEE REBUS JOHOR SATAY , Penang : 017 8001187
SATAY JUNIOR satay cawan , Kajang Pn Salmah & Sons : 010 2206681
SNOW BALL DANCE Chef Pak Di, Melaka
RAMBAI KLASIK Cafe , Kuala KANGSAR : 010 1116559176 / 016 4178184
DESARU VIBE LOUNGE
No 19,Jalan Dato Jaafar 24/1 Taman Mutiara Desaru Bandar Penawar, Johor
MEEN PITSTOP Ulu Pulai, Gelang Patah , Johor ( Berdekatan Legoland Malaysia )
No 19,Jalan Dato Jaafar 24/1 Taman Mutiara Desaru Bandar Penawar, Johor
MEEN PITSTOP Ulu Pulai, Gelang Patah , Johor ( Berdekatan Legoland Malaysia )
TAT NASI AYAM Desaru Bandar Penawar, Johor
DAPUR AISHAH Wisma Central , Kuala Lumpur
THE GRINDER Kajang, Selangor ( kiosk mengikut events )
FISH TAKE AWAY muhammadrauffnc Tasek kenyir, Terengganu
STEAKHOUSE Kota Bharu Kelantan
STEAKHOUSE WESTERN Penang
WESTERN BROTHERS Kulai Johor
RESTORAN KUNING KUNYIT Damansara Height , Kuala Lumpur
THE GRINDER Kajang, Selangor ( kiosk mengikut events )
FISH TAKE AWAY muhammadrauffnc Tasek kenyir, Terengganu
STEAKHOUSE Kota Bharu Kelantan
STEAKHOUSE WESTERN Penang
WESTERN BROTHERS Kulai Johor
RESTORAN KUNING KUNYIT Damansara Height , Kuala Lumpur
ROMA CAFE , Quill Shopping Mall, Jln Sultan Ismail Kuala Lumpur
MALAYSIA CATERER Texas, United State Of America
HOR RESTAURANT Hong Kong , Republik Of China
DEE HOUSE RESTAURANT Taman Bukit Rambai , Melaka
MERCIK CHAR KUEY TEOW Parit Raja, Batu Pahat, Johor
BEST CHAR KUEY TEOW Petaling Jaya , Selangor
CHAR KUEY TEOW ADIK , Kg baru, Kuala Lumpur
DAPUR LAILII Kajang, Selangor
SATAY xxxxxx Kajang, Selangor
SATAY MUADZAM Pahang Darul makmur Aishah Dan Naim : 016 3273705
CAKOI Ipoh, Perak
MALAYSIA CATERER Texas, United State Of America
HOR RESTAURANT Hong Kong , Republik Of China
DEE HOUSE RESTAURANT Taman Bukit Rambai , Melaka
MERCIK CHAR KUEY TEOW Parit Raja, Batu Pahat, Johor
BEST CHAR KUEY TEOW Petaling Jaya , Selangor
CHAR KUEY TEOW ADIK , Kg baru, Kuala Lumpur
DAPUR LAILII Kajang, Selangor
SATAY xxxxxx Kajang, Selangor
SATAY MUADZAM Pahang Darul makmur Aishah Dan Naim : 016 3273705
CAKOI Ipoh, Perak
KATERING EMAS , Kota Raja Klang Rich 3 Siblings Pn Zura : 0166349717 / 011 36965796
Dan Banyak lagi testimoni-testimoni pelajar yang telah berjaya membuka perniagaan western food , juga katering , restauran milik sendiri di seluruh Malaysia , Sabah & Sarawak
Salam ,
Terima kasih kepada anda yang menghubungi pihak chef obie - MGJ CONSULTANCY untuk memenuhi keperluan anda memperkasa dalam ilmu MASAKAN PERNIAGAAN DAN BAKING.
Pihak chef obie menerima pelajar dari pelbagai latarbelakang dan usia.
Terkini pihak Chef Obie telah menerima pelajar daripada sektor awam dan swasta yang sedang dalam proses memperkasakan ilmu kemahiran lain selain ilmu pekerjaan rutin yang sedia ada untuk membantu pekerja mereka meneruskan kehidupan dengan mempelajari extra ilmu baking atau masakan perniagaan daripada vendor seperti Chef Obie .
Majikan mereka memperuntukkan "KOS KEMAHIRAN PERSARAAN UNTUK BAKAL PESARA ".Ia merupakan perkembangan positif dalam membantu bekas pekerja menjana pendapatan sendiri dengan cara dan pilihan mereka sendiri.
Terima Kasih kerana memilih MGJ CONSULTANCY sebagai Vendor Anda.Kepada anda yang berminat untuk mengikuti KURSUS MASAKAN PERNIAGAAN DAN BAKING Boleh terus hubungi pihak kami
p/s Anda wajib hubungi pihak MGJ CONSULTANCY untuk perbincangan selanjutnya bagi memudahkan urusan.
CHEF OBIE : KELAS / KURSUS / BENGKEL /
DEMONSTRASI / MASAKAN PERNIAGAAN DAN
BAKING UNTUK AMATEUR DAN PROFESIONAL
Dengan Mewujudkan MGJ Consultant Kuala Lumpur 7 Tahun lalu hingga kini , Alhamdulillah dengan rasa rendah diri chef obie telah melatih dan membentuk pelbagai golongan lapisan masyarakat , bangsa dan usia bermula 9 tahun hingga 77 tahun juga hadir dalam memperkasakan diri dengan ilmu masakan dan baking.
Para pelajar chef obie juga datang dari Seluruh negeri Di Malaysia baik dari Semenanjung , Sabah , Sarawak malah ada juga daripada luar negara seperti Arab Saudi , Jepun, Syiria , Amerika ( usa ) , Brunei Darus Salam , Hong Kong Dan juga Maldive.
Perkhidmatan chef obie dalam mengajar juga diperlukan dalam sektor pendidikan di Universiti Awam mahupun swasta Tempatan. Terima Kasih atas penghargaan dan kepercayaan .
Kerjasama yang baik dengan pihak Korporat , Kementerian dan Badan-badan kerajaan , NGO , Badan kebajikan , Persatuan mahupun Perseorangan.
Pihak - pihak media massa dan media eletronik juga memainkan peranan memperkenalkan chef obie kepada umum sejak tahun 2009 sehingga kini , baik pihak surat khabar , majalah-majalah tempatan , online magazine , radio mahupun pihak stesen tv tempatan . Terima kasih kepada anda semua .
Sila Klik link yang dibawah
Syukur Alhamdulillah , setelah melebihi 5 tahun chef obie menjalankan pelbagai program komuniti , seperti program memasak , membaking bertujuan memperkasakan lagi ilmu masakan perniagaan dalam masyarakat berbilang kaum dan latarbelakang seterusnya dapat membantu mereka menambah pendapatan .Malah Bengkel terbaru ini turut mendapat perharian peserta luar negara seperti dari Negara Jepun , Syiria , Pakistan dan Indonesia .
Selamat Maju Jaya,
Sebarang Pertanyaan & Perkhidmatan Hubungi
Hotline : 017 2260719
chef obie
Ampang . Kuala Lumpur . Malaysia
email : gunawan.jamil@gmail.com
PLEASE FOLLOW
IG : chef_obie_official
FB : Chefobie Untold
Page FB : smallplate by chef obie
website : http://chefgunawanmalaysia.blogspot.my
Group Masakan : smallplate cooking group SCG ( whatsapp group )
No comments:
Post a Comment