KESALAHAN DALAM PENYEDIAAN PASTRI RAPUH DAN PASTRI RAPUH BERGULA - Chef Obie
Kadar lemak atau telur tidak mencukupi
Kadar bahan pelembab tidak mencukupi
Kadar bahan pelembab berlebihan
Adunan digaul terlalu lama.
2) Pastri Mengecut(Shrunken)
Disebabkan beberapa faktor yg perlu diambil kira seperti dibawah :
Kadar lemak atau telur tidak mencukupi
Kadar bahan pelembab tidak mencukupi
Kadar bahan pelembab berlebihan
Doh tidak direhatkan sebelum digunakan
3) Rupa Bentuk Tidak Menarik(Poor Shape)
Disebabkan beberapa faktor yg perlu diambil kira seperti dibawah :
Kesalahan teknik mencanai.
Doh tidak direhatkan sebelum digunakan
Adunan digaul telalu lama
Kadar bahan pelembab berlebihan
4) Pastri Terlalu Rapuh(Soft-crumbly)
Disebabkan beberapa faktor yg perlu diambil kira seperti dibawah :
5) Pastri Agak Berminyak Dan Lembab (Soggy)
Disebabkan beberapa faktor yg perlu diambil kira seperti dibawah :
Kadar cecair berlebihan
Suhu ketuhar terlalu sejuk
Masa membakar terlalu pendek.
6) Pastri Melecur/Melepoh (Blistered)
Disebabkan beberapa faktor yg perlu diambil kira seperti dibawah :
Dikesempatan ini , Chef Obie Ingin kongsikan Produk Eksklusif Daripada Chef sendiri Sejak Tahun 2014 hingga kini -
Produk ini Telah Membantu ramai Usahawan Baru kedai Bahan bakeri di Malaysia , Sabah & Sarawak .
Produk Eksklusif
File Kit & Pendrive Asas Membuka Perniagaan Pembekal Bahan Kek & Bakery
* Selepas memiliki file kit
1 Tahun Pihak Chef | MGJ CONSULTANCY Akan Marketing kedai bahan bakeri pemilik secara percuma.
Info kedai pemilik akan diaktifkan dalam google carian
Info kedai pemilik akan diupdate dan aktifkan ke dlm 16 website/ blog milik Chef Obie
Meeting Zoom / Google Meet utk meeting suai kenal dan sessi Q & A ( Soal & Jawab berkait dgn File Kit ) utk pemilik diluar kuala lumpur dan yg menerima file kit secara postage tidak by hand
K. I. T ( Keep In Touch ) bersama Chef Obie & Team.
Tuan Puan boleh klik link utk info berkait file kit ini
No comments:
Post a Comment