Tarikh Pilihan Kelas Bulan Febuari 2024 Chef Obie
4 / 2 / 2024 Ahad
8 / 2 / 2024 Khamis
15 / 2 / 2024 Khamis
17 / 2 / 2024 Sabtu
18 / 2 / 2024 Ahad
22 / 2 / 2024 Khamis
24 / 2 / 2024 Sabtu
25 / 2 / 2024 Ahad
29 / 2/ 2024 Khamis
KURSUS 1 WESTERN FOOD
Yuran RM 1700 Normal , Yuran RM1500 Pesara / Ibu Bapa tunggal / Penjaga Oku
KURSUS 2 SATAY AYAM
Yuran RM 1700 Normal , Yuran RM1500 Pesara / Ibu Bapa tunggal / Penjaga Oku
Ibu kuah kacang marbeles
Ibu kuah kacang marbeles
Belajar membuat Ibu atau PES TOM YAM ala familymart
https://youtu.be/ZcM4ZpUAAdc?si=XYQdmNjkh7ssWFBV
Tenaga Pengajar Profesional : Chef Obie ( Chef Profesional )
Semoga kembali ceria kepada hati-hati yang sedih , hari ini Chef Obie nak berkongsi sedikit ilmu , mudah-mudahan ada manfaatnya bersama.Chef pilih tajuk KARIPAP , memang lah command sangat kuih ni , tapi anda pasti ada yang tak tahu juga jenis-jenis karipap dan asal usulnya
Semoga bertambah sedikit lagi ilmu hari ni yea..
Jom layan..
Karipap merupakan sejenis makanan yang popular di Malaysia,
Thailand dan Singapura. Ia terdapat dalam pelbagai perasa,
bergantung kepada inti di dalamnya. Bahan utama inti karipap ialah daging dan kentang.
Ubi kentang sering digunakan sebagai inti karipap,
adakalanya inti ubi keledek juga digunakan.
Nama karipap boleh dikaitkan dengan inti tersebut,
yang menggunakan serbuk kari sebagai bahan perasa.
Adakalanya sekarang, inti karipap boleh digunakan dengan lada hitam.
Isi ikan yang dibuat sebagai inti karipap, dikenali sebagai temosa.
Di Johor, karipap lebih dikenali sebagai epok-epok.
Dalam bahasa Inggeris pula ia dipanggil curry puff,
tetapi bezanya ialah bentuk curry puff tidak semestinya seperti karipap.
Juga, perbezaan dari segi pembuatan pastri karipap
dan curry puff tidak sama.
Lipatan pada atas karipap yang seperti satu corakan dipanggil kelim.
Kuih karipap juga merupakan kuih rasmi dalam mesyuarat kerajaan atau pun swasta.
Biasanya ia di sertakan dengan kopi dan teh o panas menyebabkan keadaan mesyuarat rasmi lebih ceria.
Karipap daging
Karipap daging merupakan karipap berinti daging dari lembu dengan kentang. Karipap jenis ini merupakan inti karipap yang paling banyak dibuat di Malaysia. Pastri atau kulit karipap ini sama seperti karipap kentang. Inti kentang berlada hitam lebih enak dibuat dengan daging.
Karipap ayam
Inti karipap ini ialah daging ayam bersama ubi kentang. Penggunaan bahan perasa serbuk kari lebih bersesuaian dengan daging ayam. Ia juga, merupakan pilihan karipap yang sering dimakan sebagai sarapan mahupun di kala waktu petang.
Temosa/Karipap ikan
Temosa atau karipap ikan dibuat sama seperti karipap lain, tetapi ia mempunyai inti asas yang diperbuat daripada ikan yang digoreng kering bersama bawang dan isi kelapa muda. Rasanya lebih lemak dan tidak pedas.Terkenal di Pahang
Karipap sardin
Karipap sardin merupakan karipap berinti ikan sardin dalam tin yang kerap digunakan sebagai inti karipap ini di Malaysia. Pastri atau kulit karipap ini sama seperti karipap kentang mahupun karipap daging. Bagi membezakan karipap jenis ini dicam atau dikenalpasti, kebanyakkan karipap sardin dibuat berbentuk jenis panjang atau pun bulat berbeza dengan karipap biasa yang berbentuk setengah bulat.
Karipap pusing
Karipap pusing merujuk kepada kulit yang digunakan bagi menghasilkan karipap itu. Kulit karipap ini digelek berlapis-lapis dan akan menghasilkan corak berlapis-lapis yang cantik dan lebih garing.Karipap ini juga lebih sedap berbanding karipap yang lain kerana kulitnya yang lebih garing.Intinya dari keledek atau kentang dan bahan perasa dari serbuk kari.
Karipap mini
Karipap ini bersaiz kecil dari karipap yang ada. Kebanyakkan isi karipap ini diisi dengan serunding ikan.
Manakala untuk resepi Inti Karipap
Bahan
500 gm ubi kentang di buang kulit dan dipotong dadu kecil
3/4 cawan Air
1 paket Rempah Kari Ikan @ Daging
1 Biji Bawang Merah ( kisar )
2 sudu besar Udang Kering
sedikit daun sup dihiris
4 sudu besar Gula pasir
3/4 sudu besar Garam
1 sudu kecil perasa atau stok pati ayam
Cara Penyediaan :
1.Panaskan minyak , tumiskan bawang dan udang kering sehingga pecah minyak, masukkan rempah kari.Kacau mesra dan masukkan air.
2.Masukkan kentang dan biar mendidih, kacau perlahan-lahan.
3.Apabila hampir mengering , masukkan gula garam dan stok,kacau sehingga megering, taburkan daun sup kacau sebentar dan matikan api.
4.Sejukkan dahulu inti sebelum digunakan .Bagi mengelakkan karipap cepat basi atau rosak.
Sukacita Chef Obie kongsikan 6 Menu Masakan Belanda seperti Bitterballen , Dutch Buttercake , Hotspot , Dutch Oven Bread , Dutch Chocolate Mousse dan 'Demo' pada hari tersebut adalah Hussar Salad .
Chef Obie berpengalaman menyediakan menu antarabangsa seperti " Masakan Belanda " di era tahun 2001 / 2002 Karier Chef Obie bermula di Negara Belanda atau juga dikenali dengan Negara Holland atau Netherland. Kemudian kembali di Malaysia Chef Obie dilatih pula oleh 2 orang Sifu yang hebat iaitu Executive Chef William H Hewitt dan Executive Pastry Chef Golden Hand Mahmood untuk mendalami penyediaan masakan dan baking eropah- Belanda ini. Bersama mereka Chef Obie berpengalaman menyediakan hidangan masakan , pastry , bakeri dan konfeksi untuk VVIP luar negara mahupun tempatan .
Kembali kepada rasa antarabangsa Masakan Belanda Chef Obie. Tinggi harapan Chef Obie dan amat berharap penerimaan masyarakat tempatan Malaysia terhadap Masakan Belanda ini sama seperti penerimaan masakan barat yang lain seperti masakan itali , masakan uk dan us. Masakan Belanda popular dinegara jiran kita Indonesia, masyarakat umum faham akan sejarah Penaklukan Belanda di sana sehingga budaya masakan tempias dan mudah diterima.
Chef Obie Pasti kebanyakan rakyat negara kita belum pernah menikmati hidangan Belanda ini. Cubalah menerima pelbagai menu dan hidangan Masakan Belanda sama ada melalui media internet mahupun hadir ke kelas masakan khas Belanda ini. Masakan Belanda ini mudah disediakan dan sedap ! tidak memerlukan herba-herba yang banyak mahupun sukar untuk dicari penyediaan bahannya. Anda WAJIB cuba makan , cuba masak dan cuba baking .
Chef Obie juga ada kongsikan Resepi DUTCH BUTTERCAKE di You tube OBtv , Ia mudah disediakan selain sedap dinikmati dan boleh dijadikan jualan kepada baker-baker online tempatan boleh selit menu baru ! Boleh juga dijadikan sebagai kek Raya tahun ini.
Kepada anak didik Chef Obie di Semenanjung , Sabah Dan Sarawak , Terima kasih kerana sejak tahun 2012 hingga kini telah membawa ilmu masakan barat dalam perniagaan masing-masing. Semoga kalian terus maju jaya dan teruslah menggali ilmu masakan dan perniagaan mengikut kesesuaian ekonomi dan negara.
Chef Obie AKTIF mengadakan
1.KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAN , BAKING DAN KOMERSIAL
2.KURSUS/PROGRAM UNTUK BAKAL PESARA
No comments:
Post a Comment